Een gemiddeld rendement van 8,7% per jaar gedurende 26 jaar is een zeer mooie prestatie maar waarschijnlijk niet uniek. Er zullen op de hele wereld zeker enkele fondsen en beleggers zijn die beter presteerden.

Wat volgens mij de prestatie wel uniek maakt, is dat het resultaat bereikt werd met beleggen in aandelen waarvan het risicoprofiel relatief lager ligt dan dat van de aandelenmarkt in zijn geheel.

Wat dacht u van een aandeel waarvan de cashvoorraad hoger ligt dan de beurskoers. Uiteraard zullen hier de koersschommelingen veel beperkter zijn dan bij gewone bedrijven. Hetzelfde geldt voor bedrijven die hun beurswaarde in elkaar zien storten terwijl er slechts tijdelijke problemen zijn, de balans sterk is en het management aandelen koopt. Is hier het risico op een daling even groot als bij bedrijven die hun koers extreem zien stijgen, enkel gebaseerd op groeiverwachtingen die mogelijk nooit gehaald worden?

Gezond verstand is altijd de kern van mijn beleggingsfilosofie geweest en daarbij hoort ook geduld. Als een aandeel fundamenteel erg goedkoop noteert, zal de prijs op termijn stijgen. Dit kan soms jaren duren maar dat is niet erg als je jaarlijks een mooi dividend krijgt. De lange termijnhorizon is dus belangrijk. Beleg niet in deze categorie aandelen met geld dat je volgend jaar nodig hebt en zorg voor een goede spreiding. Dat is hoe ik al 26 jaar beleg en hoe ik, misschien geen uniek, maar zeker een heel mooi rendement behaalde.

Wil u meer weten of aandelen Janbelco BV kopen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vriendelijke groeten,
Ludo Jansen