French Connection of Dr Martens?

Al enkele keren heb ik de Britse beurs bestempeld als naar mijn mening zeer goedkoop.

Die stelling wordt gestaafd met het nieuws dat sinds begin dit jaar in Londen al negen overnamebiedingen bekend werden gemaakt voor een totale waarde van £22 miljard. Niet meegerekend is de Britse modeketen French Connection, die eveneens overname-interesse meldde. Met zijn kleine marktwaarde werd dit aandeel waarschijnlijk over het hoofd gezien. Wij hebben het in portefeuille.

French Connection

French Connection Plc werd opgericht in 1972 en in 1984 naar de Londense beurs gebracht door oprichter Stephen Marks, die nog steeds 42% van de aandelen bezit. Het bedrijf kende voor- en tegenspoed. In 2004 werd een topkoers bereikt van bijna 500 pence, waarna het snel bergafwaarts ging met een dieptepunt van 5 pence in maart 2020.

In 2019 zette het bedrijf zich nog in de etalage maar werd een overnameprijs van ± 40 pence als onvoldoende beschouwd. Wij kochten eind vorig jaar aandelen op een koers van 11 pence om enkele weken later te vernemen dat het bedrijf benaderd werd door twee partijen die, onafhankelijk van elkaar, interesse toonden in een overname.

De grote vraag is of Mr. Marks deze keer wel bereid is zijn belang te verkopen. Het bedrijf lijdt al jaren verlies en probeert een turn-around te verwezenlijken met de afbouw van verlieslatende eigen winkels en concessies. Toch heeft het merk nog steeds een goede naam, een winstgevende groothandel en een groeiende online verkoop.

Interessant is zeker dat de twee geïnteresseerde partijen in de sector actief zijn en al eerder merken hebben opgekocht. Bovendien hebben ze heel wat geld beschikbaar. Mocht de 74-jarige Marks zijn bedrijf echt willen verkopen, dan zie ik een prijs tussen de 40 en 50 pence per aandeel als een realistisch bod. De huidige koers ligt rond de 27 pence.

Pikant detail: Mike Ashley, de Britse miljardair en oprichter van Sports Direct, bezat 25% van French Connection maar heeft, net voor het overnamenieuws, zijn belang verkocht aan een eveneens in de sector actieve investeerder.

Dr. Martens

Hoe een merk door de juiste timing en marketing geweldig in waarde kan stijgen, kunnen we aanschouwen in de beurskoers van het recent naar de beurs gebrachte Dr. Martens. Het bekende schoenenmerk kreeg een waardering mee van 25 keer de verwachte winst van boekjaar 2022. Blijkbaar was dit nog niet duur genoeg, want intussen steeg de koers met 35% waardoor 33 keer de winst betaald wordt.

Voor mij is deze waardering vele bruggen te ver en ik vraag me af welke beleggingsfondsen deze aandelen hebben aangekocht. Het doet me denken aan de beursintroductie in 2019 van het automerk Aston Martin, dat vorig jaar gered moest worden met een kapitaalverhoging aan een beurskoers die nog een fractie van de introductieprijs was.

Meer informatie over o.a. French Connection vindt u in onze maandelijkse nieuwsbrief, aan te vragen via de website, waar u ook alle informatie vindt over ons fonds en hoe in te schrijven

Dit bericht verscheen 23 februari 2021 op IEX bekijk het origineel: https://www.iex.nl/Beleggingsidee/Janbelco/511902/French-Connection-of-Dr-Martens.aspx

Ter info: update 26/01/2024: French Connection werd in september 2021 overgenomen aan £ 30 pence per aandeel. De beurskoers van Dr. Martens daalde van £ 500 pence in februari 2021 naar £ 84 pence op 26 januari 2024.